Home » Romania » DISSEMINATION

Category Archives: DISSEMINATION

DISEMINARE REUNIUNIE DE PROIECT Lohusuu School, Estonia

Click here: Diseminare reuniune proiect Estonia

DISEMINARE REUNIUNIE DE PROIECT RIGA, LETONIA

Click here: Letonia -diseminare

Diseminare reuniune proiect Polonia

Diseminare reuniune proiect Grecia click here: Diseminare reuniune proiect POLONIA

Diseminare reuniune proiect Grecia

Diseminare reuniune proiect Grecia click here: Diseminare reuniune proiect Grecia PDF

Diseminare reuniune proiect Spania

Click here : Diseminare reuniune proiect Spania

DISEMINARE TURCIA

DISEMINARE REUNIUNE DE PROIECT, TAYFUN TOPÇU ANADOLU LİSESİ, Istanbul, Turcia CLICK AICIDISEMINARE REUNIUNE PROIECT TURCIA

DISEMINARE Trysil, Norvegia

Pentru vizualizare click aici: diseminare a reuniunii de proiect din Norvegia

DISEMINARE A PRIMEI REUNIUNI DE PROIECT CARE A AVUT LOC LA LICEUL TEORETIC ‘I. L. CARAGIALE’ MORENI, ROMANIA

DISEMINARE A PRIMEI REUNIUNI DE PROIECT CARE A AVUT LOC LA LICEUL TEORETIC ‘I. L. CARAGIALE’ MORENI, ROMANIA

COM-13-PM-50-DB-RO

 14.10.2013-19.10. 2013

Pentru anii şcolari 2013-2014, 2014-2015, Liceul Teoretic ‘I.L CARAGIALE’ Moreni este coordonatorul unui Parteneriat Şcolar Multilateral Comenius, proiect derulat împreună ca alte şapte şcoli  din Spania, Turcia, Letonia, Grecia, Norvegia, Estonia si Polonia. Acesta se desfăşoară in cadrul programului ‘Învătare pe tot Parcursul Vietii’ având numărul de referintă COM-13-PM-50-DB-RO. Titlul parteneriatului este “Let’s First Understand Our National Heritage in order to Define and Build Our European Identity”.

Scopul parteneriatului nostru este de a înţelege si respecta moştenirea naţională  a fiecărui partener pentru a fi  capabili să construim si să dezvoltăm identitatea europeană. Vom fi călători in timp aşa că, vom direcţiona maşina timpului  astfel incât sa descoperim ce ne defineşte pe noi înşine. De îndată ce aflăm cine suntem si fiecare partener işi descoperă moştenirea naţională, vom conduce maşina timpului catre ceilalti parteneri pentru  a călători impreună către ziua prezentă. Impreună, vom  declara scopurile noastre  comune astfel incât, maşina timpului sa fie capabilă sa meargă mai departe, in viitor, aducând cu ea inţelegere, toleranţă si promovarea  adevăratelor valori .

Vrem sa aflăm cum se defineşte identitatea fiecărui partener şi pentru aceasta ne adresăm obiceiurilor si credinţelor pe care oamenii le au in momente cheie ale existenţei: la naştere, botez, casătorie, moarte. Dorim sa identificăm abilităţile de creaţie ale fiecărei ţări prin muzică şi dansuri populare, literatură populară, mesteşuguri dar si prin tradiţii  ca bază a expresiei artistice moderne (in literatură, muzică, sculptură) . Una dintre faţetele acestei identităţi se referă  la valorile pe care familiile le insuflă copiilor (depinzând de apartenenţa socială, mentalitatea privind educaţia, realizarea personală, traiul sănatos) iar un alt unghi de percepere a acestei identităţi este dat de educaţia pe care elevii o primesc la şcoală (limbi străine, ICT, educaţie antreprenorială) având scopul  de a progresa in mod continuu pentru ca elevii sa aibe acces la o integrare  cât mai bună pe piata europeană a muncii.

Elevii se vor compara cu partenerii lor din alte ţări si vor construi împreună identitatea si cetăţenia europeană. Ţelul nostru este acela ca  toti partenerii sa conştientizeze această diversitate lingvistică si  culturală  şi împreună   prin respect reciproc, să inţeleagă rolul activ pe care fiecare naţiune îl are in mozaicul multicultural.

Prima reuniune de proiect a avut loc in perioada 14.10.2013-19.10. 2013, in România, Moreni,  la  Liceul Teoretic ”I. L. CARAGIALE” , reuniune la care, conform formularului de aplicaţie, au  participat  doar profesorii  din cele 8 şcoli partenere deoarece, s-au discutat aspectele  legate de buna desfaşurare a parteneriatului.

In prima zi a reuniunii transnaţionale , oaspetii au avut o intâlnire cu reprezentanţi ai autorităţii locale, la Primaria oraşului Moreni, ocazie in care primarul oraşului le-a menţionat acestora istoria oraşului nostru. La liceu, partenerii noştri au fost intâmpinaţi cu pâine , sare si flori iar coordonatorul român si conducerea şcolii le-au adresat o cuvântarea de bun venit. Elevii români au propus un joc în care pentru moment, ei nu mai erau  români ci,  membri ai ţărilor partenere aşa că, pe rand au facut o prezentare a ţării respective referindu-se la locaţie, forme de relief, cultură si civilizaţie. Parte a jocului era ca partenerii să ghicească ţara care era descrisă şi imediat elevii respectivi să le ofere  un dar alcătuit dintr-o cană care era  personalizată cu numele proiectului , costumele  traditionale din fiecare tară si magneţi cu locurile  pe care ei le vor vizita ca urmare a excursiilor de documentare pentru buna desfăşurare a proiectului.

Participanţii au primit agenda de lucru a reuniunii si pe parcursul sesiunilor de lucru desfăsurate in cele patru zile ale întâlnirii transnaţionale au fost organizate urmatoarele activitaţi:  vizitarea şcolii, prezentarile Power-Point ale partenerilor conţinând  descrieri ale fiecarei ţări cu referire la locaţie, forme de relief, oraşe importante, locuri de interes, populatie, cultură si sistem educaţional, responsabilităţile fiecărui partener, managementul si buna desfăşuarare a website-ului proiectului, (câmpuri, locul in care  fiecare lucrare va fi postată) managementul si buna desfăşurare a  proiectului pe spatiul Twin, organizarea si responsabilităţile “Comitetului inţelepciunii  elevilor” si al “Comitetului transnaţional al inţelepciunii elevilor”, stabilirea “Echipei de Evaluare a proiectului” cu responsabilitaţile fiecarui membru, discuţii despre buna documentare si pregătire a produselor finale care vor fi realizate în întâlnirea de proiect din Turcia., stabilirea datelor următoarelor 2 întalniri transnaţionale din primul an al proiectului(din Norvegia si Spania)  , management-ul comunicării între parteneri prin Website-ul proiectului (website care poate fi accesat la adresa: eucomenius.vectorialpx.net ), spaţiul Twin, Facebook, email-uri, diseminarea si evaluarea reuniunii de proiect din Romania.  S-a discutat despre faptul ca in fiecare şcoală va exista un spaţiu dedicat proiectului,  loc numit “Our Comenius Corner”, zona, in care vor fi expuse fotografii, produse finale, articole representative pentru proiect.

Luând in considerare faptul ca parteneriatul nostru are ca bază definirea identităţii naţionale, au fost efectuate excursii de documentare la “Muzeul satului” si  la “Muzeul ţăranului roman” din Bucuresti, la un targ al tradiţiilor românesti, la “Muzeul de etnografie” din Brasov, vizite de documentare ce au condus la o mai buna inţelegere a moştenirii noastre naţionale din punct de vedere cultural si istoric.  Partenerii au discutat despre punctele comune referitoare la tradiţii, arhitectură si obiceiuri dar si la ceea ce ne diferentiază ca popoare. Ei au fost profund impresionţi de ospitalitatea românească, de tradiţiile si folclorul autohton,  având posibilitatea sa participe si  la o masă cu specific românesc, parte din moştenirea noastră naţională.

In ultima zi a reuniunii a fost desfăsurată sesiunea de evaluare in care participanţii au completat un chestionar despre  activităţile intâlnirii transnaţionale, iar in urma interpretării acestuia, s-a constat ca toate obiectivele propuse pentru această reuniune de proiect  au fost atinse, partenerii considerând ca activitatea din Moreni a fost benefică şi hotărâtoare pentru buna desfăşurarea a proiectului. prilej pentru  a  pune bazele bunei organizări a parteneriatului iar pe de alta parte, de a observa  cultura, civilizaţia si ospitalitatea poporului român.

 

Toate informatiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect din Liceul Teoretic ‘I.L. Caragiale’ Moreni, iar Agentia Natională pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formării Profesionale si Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul in care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

Diseminare realizată de:

 

prof.  Matei Mirandolina- coordonator

Liceul Teoretic „I. L. CARAGIALE” Moreni